Brev till framtiden, antologi 2021

Utgiven av Ekström & Garay i samarbete med Författarcentrum Syd, redaktörer Angela Garcia och Taliah Pollack. Medverkar med ett brev till framtiden. 

År 2020 skakades världen om när pandemin blev ett faktum. Under våren ombads Författarcentrum Syds medlemmar, bestående av 400 yrkesverksamma författare i Syd-Sverige, att skriva brev till framtiden om den märkliga tid vi befinner oss i. En personlig reflektion i brevform som ett bidrag till en gemensam historia. Av de inkomna bidragen valdes 21 texter ut som nu finns att läsa i den här boken.


"I förordet knyter redaktörerna Garcia och Pollack i en diskussion även an till den klassiska brevromanen som form för att framföra angelägna tankar och iakttagelser. Det är intressant och gripande att få ta del av dessa texter som rör sig mellan allt från vardagligheter till djupa existentiella funderingar. En stark behållning för läsaren är även att i dessa texter kunna spegla och jämföra sina egna upplevelser och tankar under denna närmast overkliga tid med coronapandemin.

Henric Ahlgren, BTJ-häftet nr 21, 2021. 


Masken rämnar, antologi 2021

Utgiven av Tistelbomma förlag, redaktör Jenny Enochsson. Medverkar med dikten Möjlighetsorienterad.  

Medverkande författare: Peter Nyberg, Rigmor Palmqvist, Magnus Dahlerus, Tina K. Persson, Carsten Palmer Schale, Birk Andersson, Cathrin Monell, Maria Karlsson, Annika Strand, Andreas Svanberg, Camilla Mollung, Stefan Albrektsson, Elvira Gullberg, Michael Nyhaga, Annah Bohman, Emil Ahlbertz, Henrik Johansson, Julia Mäkkylä, Eva Sjögren, Kristoffer Cras, Ande Enochsson och Jenny Enochsson. 

Röster om boken:

"Som vanligt lär var och en finna sina egna personliga favoriter bland texterna. Mina bland novellerna blev den här gången härligt kusliga och underfundiga Augusta, finurliga novellen Hotelldirektör Holmberg. Och bland dikterna vackert stillsamma Sågen, kärnfulla Tre haikudikter och helt lysande Möjlighetsorienterad."

I Bokhyllan, 30 maj 2021. 

Kanonväder hela veckan : Fyra försök att skriva ett CV 2020

Andreas Svanberg. Utgiven av Effektlådan antikvariat & textproduktion. Första boken i Effektlådans Vilda serie. 

Illustrerad av Tony Bergvall. 

Tomas Nilsson från Östra Ljungby gör fyra försök att skriva ett CV. För varje försök försvinner lite av honom själv. När han till slut lyckas hålla sig till ramen för hur ett CV bör se ut har han helt och hållet marginaliserats till en i raden av arbetssökande.

Kanonväder hela veckan är första boken i Effektlådans vilda serie. "CV" har tidigare publicerats i tidskriften Halvfart Nummer 1 2017 samt framförts i Meningen Podcast #13 - Klubben 2018. Illustrerad av Tony Bergvall. 


Novelltävling 2020 ; Once Upon a Summer 2019 - Novelltävling 2019 2020

Andreas Svanberg (Red.) Utgiven av Kultur- och fritidsförvaltningen, Örkelljunga. Redaktionellt arbete och förord. 

Omslag Karin Thomasdotter. E-bok.

Bidragen från skrivartävlingar 2019 och 2020. 

Enklast går det när jag har tur - Fyrtioen röster om konsten att skriva. I urval och med förord av Torsten Pech, kreativt skrivande (litterär gestaltning) 2019

Tony Bergvall och Andreas Svanberg (FMA).

Utgiven av Effektlådan antikvariat & textproduktion.
Omslagsteckning av Tobias Green. 

Hur ringar man in och förklarar ett så svårfångat begrepp som inspiration? Hur vi än definierar fenomenet vet vi egentligen bara att det uppstår i stunden och försvinner lika hastigt som det kom. Ofta är det vanskligt att sätta fingret på vad det är som utgör den idéframkallande ingrediensen. Vad är det som ger oss embryot till en fruktbar idé? Textilkonstnären Tygla Jahr talar om tur, Ölert Rixter om julmarknader, Krimne Boterby om storköpsparkeringar och Svinnle Granåker om sin bror Kent. Gemensamt har de alla fyra att de talar öppenhjärtigt om berättandets lust och förmedlar känslan av att vi med fast övertygelse kan forma en värld som mycket väl kan vara vår egen. Ibland är den sann. Ganska ofta ren och skär lögn. Men alltid är den på riktigt. I denna antologi får vi ta del av fyrtio skapande människors personliga berättelser om vad inspiration kan vara och hur de söker och finner den. En illaluktande lerpöl kan bära på lika stor inspirationspotential som ett spännande möte, ett givande samtal eller en vidunderlig konstupplevelse.

FMA är en författarverkstad bestående av Tony Bergvall och Andreas Svanberg. Enklast går det när jag har tur - Fyrtioen röster om konsten att skriva. I urval och med förord av Torsten Pech är gruppens debut.

Meteorologen som inte hade hjärta att säga att det skulle bli dåligt väder, noveller 2019

Utgiven av Ekström & Garay förlag.

Citat från BTJ-häftet nr 1, 2020:
Det vilar en melankoli över Svanbergs noveller, exempelvis är titelnovellen en tokrolig skildring av meteorologen Per Erik som på sitt tragikomiska vis bara vill människor väl. Detta till priset av en lögn.
Novellerna skildrar livsöden som de blev, men även hur de kunde ha blivit om saker och ting varit annorlunda. Svanberg beskriver arbetande människor med påtaglig värdighet utan att hemfalla åt sentimentalitet, lättköpta poänger eller romantisering.

Lektör: Matts Lindberg

Citat från KLASS nr 4, 2019:
Meteorologen som inte hade hjärta att säga att det skulle bli dåligt väder är ett läckert designat verk i behändigt format, med elva noveller som handlar om svenskt arbetsliv i globaliseringens tidevarv. Men även om berättelserna pekar på orättvisor och försämrat arbetarskydd, finns en hoppfull underton och en förlösande humor. Det handlar om kamratskap och lojalitet på verkstadsgolvet, stolthet över yrkeskunnande och om hur det ibland kan kännas fint att bara se hur solen lyser in genom fönstret.
Andreas Svanbergs språk växlar från att vara precist beskrivande och fast förankrat i det realistiska till plötsliga drömska, poetiska utbrott.

Recensent: Pia Lindestrand

- Det ska bli fint, sa Per Erik och klarade strupen. Värmeböljan ser ut att hålla i sig.
I Meteorologen som inte hade hjärta att säga att det skulle bli dåligt väder ljuger Per Erik Samuelsson för tevetittarna. Han tycker att det får vara nog. Det har varit en jävla sommar.
Vi möter Balladen som försöker dokumentera något hemskt.
Städerskan Marie som hänger upp tvätten mellan takkronan och gardinstången, "för det märker dom aldrig.
Vi lär oss konsten att brygga en kopp kaffe.
Arbetsförmedlaren Kaj Alfredsson kunde ha spelat saxofon idag om han bara hade haft lite tur.
Lasse Bagare är chef för penicillinfabriken och driver ett bageri med förlust i Oderljunga på fritiden.

En samling noveller - både nyskrivna och tidigare publicerade - som förenar allvar och humor, och som skildrar vanligt folk. Sådana som Per Erik inte ska lura.

Omslaget av Tomas Ekström. Omslagsbilden är en målning av Helsingborgskonstnären Edvard Andersson (1891-1967) från före 1920-talet och används med tillåtelse av barnbarnen. www.edvardandersson.se

Arkipelag, antologi 2019.

Handbunden utgåva. Utgiven av Redaktionell Praktik vid Göteborgs Universitet. Medverkar med dikten Har ni sett en konblandare?

Arkipelag, antologi 2019.

Storpocketutgåva. Utgiven av Redaktionell Praktik vid Göteborgs Universitet. Medverkar med dikten Har ni sett en konblandare?

Åshöjdens BK 50 år - Jubileumsskrift 2018.

Utgiven av Kultur- och fritidsförvaltningen, Örkelljunga. Medredaktör tillsammans med Sara Olsson och Mattias Persson. Medverkar med Att skriva i Max Lundgrens anda och Hoppets Forum. 

År 2017 firade Örkelljunga kommun att det var 50 år sedan första boken om Åshöjdens Bollklubb gavs ut. I denna jubileumsskrift berättar några av dem som var med sin historia, om arbetet, mötena och den gemensamma berättelse som växte fram under året med fotbollsmatch på Sjövallen, författarsamtal på biblioteket, utställningar och skrivprojekt i skolorna. När nyutgivningen av Åshöjden-böckerna presenterades hölls boksläppet på biblioteket i Örkelljunga med döttrarna Lundgren på plats. Nu har vi firat och dokumenterat. Berättelsen och mötena lever vidare. 

Sara Olsson, Mattias Persson, Lotta Lundgren, Åsljunga Intresseförening, Andreas Svanberg, Andreas Meimermondt.

Tidsresan, fantasybok 2018.

Utgiven av Kultur- och fritidsförvaltningen, Musikskolan, i Örkelljunga. 

Tidsresan är resultatet av Musikskolan i Örkelljungas skrivarverkstad "Diktande trädet" vårterminen 2018. Boken har finansierats med stöd av Statens Kulturråd och är utgiven i en liten upplaga. Främst för eleverna själva och för biblioteken i kommunen. Skriven tillsammans med Emina Kojic, Ksenia Kot och Albin Hjort under en timme i veckan vårterminen 2018. 

Under den årliga frågesportävlingen Gissa årtiondet hamnar de tre eleverna Amina, Danielle och Vigg i samma grupp. Gymnastikläraren Tomas har förberett och placerat ut tidsenliga saker på olika platser i skolan. I ett av rummen i källaren får en amulett, en bok och en poster särskild betydelse. Plötsligt försvinner eleverna ur tid och rum och färdas tillbaka till 1980-talet. Nu tvingas de leta reda på Tomas som barn. Den blivande gymnastikläraren bär ovetande på en nyckel tillbaka till nutiden och det gäller för kamraterna att hitta vad det är som är nyckeln. Vi får följa de fyra barnen som vid mitten av 80-talet är i samma ålder på en äventyrlig resa tillbaka till framtiden.

Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar, antologi 2018, pocketutgåva 2019.

Utgiven av Föreningen Arbetarskrivare 2018, redaktörer Anna Jörgensdotter och Henrik Johansson. Medverkar med dikten Standarder.

Emil Ahlbertz, Meri Alarcon, Kristin Allwood, Silas Aliki, Bernt-Olov Andersson, Carola Ankarborg, Anna Arvidsdotter, Fatuma Awil och Andrea Malešević, Andreas Björsten, Henrik Bromander, Don Elias, Jona Elings Knutsson, Victor Estby, Towe Falk, Helena Gillinger, Sara Gust, Erik Haking, Ina Hallström, Maria Hamberg, Beata Hansson, Marie Hållander, Elisabeth Johansson Hallin, Robert Jonsson, Mats Källblad, Leif Lindström, Jesper Lundby, Karin Nilsson, Börje Nordström, Jens Paulsson, Vesna Prekopic, Helene Rådberg, Karin Råghall, Freke Räihä, Statstjänstekvinnor på gränsen till sammanbrott, Tommy Sundvall, Andreas Svanberg, Jonas Bengt Svensson, Anamarija Todorov, Linda Wagenius, Hanna Wikman, Jenny Wrangborg, Mija Åhlander.

Röster om boken: 

"Vi borde alla, men akademiledamöter som haft det lite slitigt ska läsa om andra människor som haft det verkligt slitigt på jobbet och i total medieskugga. En ny antologi arbetarlitteratur. "Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar", heter den och den är otroligt väsentlig och otroligt bra och den handlar om att vara maktlös och att betala med en stor del av sitt liv för sitt arbete och att känna sig missförstådd. Jag tänker att det kan tala till många ledamöter av Svenska Akademien just nu."

Ulrika Milles, SVT Kulturnyheterna.

När ni andra sover, antologi 2016.

Utgiven av Liv i Sverige/Migra Förlag 2016, redaktör Ingrid Sjökvist. Medverkar med novellen Nattvärk.

Röster om boken:

"En annan höjdpunkt kan ni läsa i det här numret av Mål & Medel: nämligen Nattvärk av Andreas Svanberg."

Henrik Johansson, Mål & Medel.


Efter oss, antologi, 2016.

Utgiven av Föreningen Arbetarskrivare 2016, redaktör Victor Estby. Arbetarskrivares tionde antologi. Medverkar med novellerna Balladen om en arbetskamrats troliga död och Azad och glasburken.

Razak Aboud, Carola Ankarborg, Bengt Berg, Sam Carlquis, Isabell Dahlberg, Crister Enander, David Ericsson, Micke Evhammar, Towe Falk, Oscar García, Nguse Habte Hadege, Benny Holmberg, Kalle Holmqvist, Monika Häägg, Henrik Johansson, Åke Johansson, Anna Jörgensdotter, Torgny Karnstedt, Fred Lane, David Liljemark, Pia Lindestrand, Erik Löfvendahl, Jasim Mohamed, Jane Morén, Robert Nyberg, Pelle Olsson, Cecilia Persson, Erik Pousette, Freke Räihä, Jan-Ewert Strömbäck, Andreas Svanberg, Anamarija Todorov, Aino Trosell, Sven Wernström, Charlotte Wikhall, Jenny Wrangborg, Annamaya Öhlund.


Röster om boken:

"Torgny Karnstedts novell "Efter oss" är så fint komponerad att den på ett övertygande sätt förmår väva samman en berättelse om det svenska folkhemmets uppgång och fall med vår tids dramatiska globala skeenden. Carola Ankarborgs dikter och Andreas Svanbergs novell "Balladen om en arbetskamrats troliga död" är så precisa i sina formuleringar att de lyckas ge författarnas erfarenheter från arbetslivet närmast svindlande stark existentiell laddning."

Magnus Nilsson, Arbetet.



Det arbetande folket, antologi 2014.

Utgiven av Föreningen Arbetarskrivare 2014, redaktör Victor Estby. Arbetarskrivares nionde antologi. Möt 35 moderna arbetarförfattare. Medverkar med novellen Åren hittar alla.

Jenny Wrangborg, Henrik Johansson, Torgny Karnstedt, Annamarija Todorov, Eric Persson, Maria Hamberg, Pelle Olsson, Annamaya Öhlund, Birgitta Edberg, Kalle Holmqvist, Oscar García, Beata Hansson, Emil Boss, Towe Falk, Tomas Fransson, Erik Löfvendahl, Agneta Thomasin Svensson, Andreas Svanberg, Astrid Lundström, Robert Nyberg, Pia Lindestrand, Solveig Halvorsen Kåven, Carola Ankarborg, Stefan Estby, Kristina Meiton, Micke Evhammar, Eva Hanson, Jesper Lundby, Sofi Larsdotter, Gustaf Berglund, Åke Johansson, Sven Wernström, Jane Morén, Cecilia Persson, Bengt Berg.


Röster om boken:

"Sammantaget stämmer dessa 35 röster upp i ett samstämmigt rop som ekar över hela Sverige. Beskrivningen av hur arbetsmarknaden ser ut idag, och realistiska berättelser från de som utför arbetet är alltid viktigt för litteraturen och inte minst för politiken. Det kommer inte finnas en enda tidpunkt i vår nuvarande och framtida historia då dessa livsberättelser blir ointressanta eller utan värde. Vi har format vårt samhälle, och såhär ser vårdsängarna - som vi nu ska ligga i - ut. Det är inte samma samhälle som Ivar Lo och Moa beskrev, men nog skulle de vara stolta över sina efterträdare."


Sara Starkström, Dagens bok.


Landet som sprängdes, antologi 2012.

Utgiven av Föreningen Arbetarskrivare, redaktör Victor Estby. Arbetarskrivares åttonde antologi. Möt 35 moderna arbetarförfattare. Medverkar med novellen Per-Evert Ask och prosaskissen Civilisationen.

Kristian Lundberg, Maria Hamberg, Emil Boss, Harri Åman, Eva Hanson, Eirin Anderberg, Andreas Svanberg, Sven Wernström, Jane Morén, David Ericsson, Ann-Gerd Simu, Robert Nyberg, Gustaf Forssell, Jenny Wrangborg, Pelle Olsson, Birgitta Edberg, Ove Allansson, Micke Evhammar, Annamaya Öhlund, Kalle Holmqvist, Peo Rask, Monica Pettersson, Henrik Johansson, Benny Holmberg, Maj-Len Lyth, Kevin Iversen, Ann-Louise Gyllander, Oscar García, Aino Trosell, Erik Pousette, Eva Gustafsson, Heli Kittilä, Åke Johansson, Doris Dahlin, Torgy Karnstedt.

Röster om boken:

"Helsingborgsförfattaren och fabriksarbetaren Andreas Svanbergs lagerjobbare Per-Evert Ask ger i novellen med samma namn, sin syn på saken: "Nu var det en annan tid. (...) Han var inte längre sedd, synliggjord. Som spårvagnen i filmen: en förbipasserande vagn med minnen och upplevelser; kunskaper och erfarenheter rutade i svartvita scener. En nött bild av sin tid, av nuet."

Marie Pettersson, Helsingborgs Dagblad.

 


Hallon och bensin, Blå blixt, antologi 2012.

Utgiven av Brombergs Bokförlag 2012, redaktörer Casia Bromberg och Sanne Näsling. Hallon och bensin är första titeln i Blå blixt, en återkommande antologi med nya poetiska röster. Medverkar med Filmvisning. 

Karin Brygger, Lina Hagelbäck, Tove Mörkberg, Sofia Pulls, Hanna Riisager, Andreas Svanberg, Mimi Åkesson.

Röster om boken:

"Hagelbäcks utdrag ur en uppenbarligen större textsvit är en prosaberättelse med både redogörande och lyriska inslag, Andreas Svanbergs och Sofia Pulls bidrag är på lite skilda sätt uppbyggda som sviter av förtätade prosatexter som skildrar förlopp. Alla tre har kvaliteter: Hagelbäcks porträtt av den sammansatta Violencia, som både är en kvinna med ett komplicerat psyke och en lyrisk konstruktion av motsatser, Svanbergs filmiska sekvenser som berättar en historia om en fabriksnedläggning och Pulls nervigt explosiva texter om en chockartad sorg."

Tom Hedlund, SvD.

"Texten liksom rör sig. Dallrar av återhållsamhet. Så ja, det är helt enkelt underbart i sin egen rätt att, ur ett trovärdigt och allmängiltigt litterärt och transmedialt grepp åskådliggöra villkoren för ett liv utan ägande, den i dag återväxande - ständigt aktuella - arbetsskildringen. Det är hårt - och någonstans i mitt latent laterala och post-lutherska hjärta: det är samtidigt hederligt, ärligt."

Freke Räihä, Tidningen Kulturen.

"Däremellan skriver Andreas Svanberg visuell poesi från fabriksgolvet i en tradition på ny frammarsch."

Aase Berg, Expressen.

"Paradoxalt nog ger även det mer objektiva betraktandet en omedelbarhet i Andreas Svanbergs Filmvisning. Här lämnas alla känslor och reflektioner förtjänstfullt nog till läsaren och det handlar återigen om upprepningar. Film visas, berättelser berättas. Fokus på den inrutade arbetsdagen, vi ser, hör; känner nästan lukten från fabrikslokalen."

Malene Jensen, Benshi.

"Brombergs nya poesiantologi Hallon och bensin är intressant eftersom den ger röst åt sju nya poeter och ger en fingervisning om nästa generations diktare."


Peter Nyberg, Populär poesi.


Skarpt läge, antologi 2010, pocketupplaga 2012.

Utgiven av Föreningen Arbetarskrivare, redaktör Victor Estby. Medverkar med novellen Snyggt med solen och skrev även förordet till boken.

Andreas Svanberg, Birgitta Edberg, Torgny Karnstedt, Mimmi Sandberg, Erik Pousette, Jane Morén, Sonia Sigvardsson, Gustaf Forssell, Micke Evhammar, Ann-Gerd Simu, Kerttu Jokela, Jenny Wrangborg, Oscar García, Pelle Olsson, Maj-Len Lyth, Maria Hamberg, Richard Jändel, Ragnvald Nilsson, Aino Trosell, Heli Kittilä, Sven Wernström.


Om boken skrevs det:

"Bland de medverkande finns en rad etablerade arbetarförfattare, som Aino Trosell, Maria Hamberg och Torgny Karnstedt, men också författare som ännu väntar på sitt genombrott. Till den senare kategorin hör bland andra Gustaf Forsell och Andreas Svanberg. Att jag nämner just dem beror på att jag redan vet att de är duktiga författare. Forsell har i en tidigare Arbetarskrivarantologi publicerat den fina novellen "Expertlönegraden" som jag i många år använt när jag undervisat i litteraturanalys, och av Svanberg har jag bland annat läst några riktigt bra dramatiska texter."

Magnus Nilsson, Litteratur och klass.

"Dikterna och novellerna i samlingen håller genomgående hög kvalitet och många av dem är rent av mycket bra. Till den senare kategorin hör exempelvis Jane Moréns novell om klassamhällets återkomst, Betty och Klassklyftan, Jenny Wrangborgs dikt Löftet, som handlar om solidaritet samt Andreas Svanbergs novell Snyggt med solen, som skildrar städningen av en privatbostad."

Magnus Nilsson, BTJ-häftet.

"Bland de som medverkar finns fler för Mål & Medels läsare välkända ansikten som Maria Hamberg och Andreas Svanberg vars noveller är mycket läsvärda."

Malin Klingzell-Brulin, Mål & Medel.


Sommarnovellen 2008, antologi 2008.

Utgiven av Helsingborgs Daglad 2008, redaktör Jonas Brorson. Medverkar med novellen Samlaren. Novellen publicerades i de tre editionerna Helsingborgs Dagblad, Landskrona-Posten och Nordvästra Skånes Tidningar.

.


Sommarnovellen 2006, antologi 2006.

Utgiven av Helsingborgs Daglad 2006, redaktör Jonas Brorson. Medverkar med novellen Sitt nära. Novellen publicerades i de tre editionerna Helsingborgs Dagblad, Landskrona-Posten och Nordvästra Skånes Tidningar.


Insikter, antologi 2005.

Utgiven av Författares bokmaskin, redaktör Stefan Estby. Jag medverkade som medredaktör till boken och har även gjort sättningen av inlagan. Medverkar med novellen Ta vinden i din famn!

Tomas Lindelöw, Andreas Svanberg, Victor Estby, Maria Hamberg, Leif Linder, Sven Olov Karlsson, Siv Aksila, Erik Yvell, Benny Holmberg, Leo Lundberg, Heli Kittilä, Bror Kajsajuntti, Stig Hagskog, David Ericsson, Eirin Anderberg, Ulf Stolt, Stefan Estby.



Biblioteket och jag. Biblioteket i Stadsparken 40 år, antologi 2005.

50 Helsingborgare om sitt Stadsbibliotek som fyller 40 år i stadsparken 2005. Medvekar med dikten Stadsparken i bilder.


Sitt inte hopplös!, pjäs 2005

Skådespelet Sitt inte hopplös! gavs ut på eget förlag 2005 med omslag av konstnären, ungdomsvännen och musikerkollegan Peter Kädergård. Pjäsen är även förlagd på ATR: s Förlag. Boken gavs ut i 100 exemplar och är sedan länge slutsåld, men går att låna på bibliotek.

I baksidestexten till boken står det: "Så länge det är många som har det så, så är det väl normalt. Fabriksarbetare är som batterier. Man bränner ut dom och sen kastar man dom." Lotta är ett sånt batteri, Janne också. De väntar på en blandare - står i en balja och blandar allt för hand. Butikerna nere i staden ska ha Dubbelvinsten redan på måndag. Pressen på skiftet och de närvarande ökar när vinsterna granskas närmare - sitt inte hopplös!

Så här skrevs det om boken:
"Sitt inte hopplös! visar verkligen på hur tillkrånglat det självklara kan bli. Den här pjäsen borde få komma ut som spelpjäs och visas på bruksorter och i kommuner där godtycke och gunstlingssystem tillämpas."

Erik Yvell, Dala-Demokraten.

"Att Andreas Svanberg förlade sin pjäs "Sitt inte hopplös" till just denna miljö, är naturligtvis ingen slump. Den balja där Janne och Lotta blandar lotter för hand, med framtida löften om en maskin som tar över, är en motsägelsefull brännpunkt. Så nära drömmarnas land; de vadar i nödutgångar från sin monotona vardag. Janne lockar Lotta med att bara lämna allt och ta bussen bort mot den röda solnedången."

Stefan Johansson, Tidskriften Avsikter.

"Dialogen är vardaglig och realistisk, här och där glimtar ironier och skämt. Budskapet är kanske väl tydligt, med lotterna som symbol för livets nyckfulla lotteri. Men pjäsen är lättläst, vill engagera och är nog tacksam att spela"

Anneli Stenberg, BTJ-häftet.


Perrong två, antologi 2004.

Utgiven av kulturföreningen Poetisk Plattform i Helsingborg 2004, redaktör Mikael Rudesjö. Medverkar med novellen Den röda handtrucken och dikten Södergatsviadukten.

Birgitta Albertsson, Birgitta Allroth, Bo Bengtsson, Ann-Britt Eklund, Ingrid Hallberg, Gunilla Nolin, Ingrid Ottosson, Erik Pousette, Mikael Rudesjö, Azita Sassanian, Andreas Svanberg, Harriet Thorén, Carl Olof Wahlstedt.


Polska räkmackor, antologi 2003.

Utgiven av Föreningen Arbetarskrivare på Ord&visor förlag 2003, redaktör Victoria Widmark. Min bokdebut. Medverkar med diktsviten Film.

Aino Trosell, Andreas Svanberg, Birgitta Edberg, Bosse Bus, Bosse Reen, Erik Yvell, Greta Sundberg, Gustaf Forssell, Ingrid Bergman, Jörgen Hassler, Kerttu Jokela, Kurt Francen, Lars-Erik Larsson, Maj-Len Lyth, Maria Hamberg, Monica Andersson, Monica Lehn Domnick, Monica Pettersson, Paavo Hammar, Pelle Olsson, R Ingemar Eriksson, Ragnar Järhult, Victor Estby, Willy Larsson, Åke Nygren.

Så här skrevs det om boken:

"Unge Andreas Svanberg arbetar med en sorts sparsmakad prosalyrik i texten Film."

Stefan Estby, Tidskriften Avsikter.

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång